2013.05.20.
22:24

Írta: body.mind.soul

frida kahlo&diego rivera

frida 21 évesen ismerte meg a nála röpke 22 évvel idősebb diego rivera-t 1928-ban. egy fiatal művészekből álló csoport által szervezett kertipartin találkoztak először, és fridának akkor akadt meg a szeme diegon, amikor a fickó -színjózanul- rálőtt egy fotóra, de ekkor még nem történt semmi.

tumblr_ltbqg0wuts1qehpsno1_500.jpg

diego akkoriban már elismert és befutott festő volt, így az apró és bicegő frida egy nap fogta magát és elvitte neki a képeit megmutatni, hogy mondja meg, tehetséges-e? naná, hogy meglátta a fantáziát benne diego, de nem csak a festményekben hanem kahlo kisasszonyban is. amellett, hogy segített, hevesen udvarolt neki- ő javasolta, hogy frida viseljen tradicionális mexikói ruhákat és hatalmas nyakláncokat, amik senorita kahlo védjegyévé váltak.

friedadiego.jpg

1929-ben házasodtak össze, amit frida szülei, különösen anyuka, nem fogadtak kitörő örömmel. az anyja állítólag azt mondta, hogy nem elég, hogy diego öreg és kövér, de még kommunista és ateista is. a 42 éves diego ekkor több mint 130 kg-ot nyomott a 185 centijéhez, ehhez képest a 22 éves frida 44 kg és 160 centi volt. anyuka szerint ez olyan volt, mintha egy elefánt és egy galamb házasodna össze. az esküvőjükre állítólag csak kahlo apuka ment el, aki maga is ateista volt.

Diego-Rivera-imagem-3.jpg

diegoról köztudott volt, hogy nem keveset vedelt, ez a házasságuk alatt is így maradt.

Frida-Kahlo-and-Diego-Riv-001.jpg

őszintén szólva se frida, se hites ura nem volt hűséges típus. fridanak szeretője volt a magyar származású fotós, nickolas muray, de trockij, és nők is megfordult a színes takarók között. diegonak is voltak kalandjai, ám neje kidobta a házból hites urát, amikor rájött, hogy a nővérével, christinaval folytatott viszonyt. 1934-ben elhagyta diegot, aki azután hosszú ideig "nem tudott festeni". 1935 újra egymásra találtak, bár kissé másképp- egy duplexben éltek, de külön lakrészen, és a két részt egy híd kötötte össze.

frida kahlo et diego rivera by Martin Munkacsi 1930.jpg

1939-ben beadták a válási papírokat, de csak '48-ben váltak el, mert diego el akarta venni a barátnőjét, mariat. frida azt hitte, hogy csak viccel, így belement, persze no joke. frida viszont a szívére vette, és felhívott egy pár pletykalapot, akik felkapták a sztorit, így maria vetett véget az eljegyzésnek. fura, de maria és frida barátok voltak, és azok is maradtak ennek ellenére. naná, hogy frida és diego újra összeházasodtak.

diegoYfrida.jpg

1950-től a festőnő egyébként is gyengus egészsége még jobban megroggyant, diego pedig szívvel-lélekkel kitartott mellette.

nytfrida.jpg

halála előtti estén frida egy gyűrűt adott diegonak, amit a 25. házassági évfordulójukra vásárolt neki- 17 nap volt még hátra addig. frida 1954-ben, diego 3 évvel később hunyt el szívinfarktusban.  

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás napsugár lámúr <3

A bejegyzés trackback címe:

https://body-mind-soul.blog.hu/api/trackback/id/tr345309036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása