2013.05.19.
22:24

Írta: body.mind.soul

köszi :)

gratulálunk földinknek, byealexnek és csapatának a tegnapért <3

969976_555484931169934_985656836_n.jpg

Szólj hozzá!

2013.05.16.
20:05

Írta: body.mind.soul

guess?

ezt a képet most találtam, ugye milyen szép? 

b4ccbf3e554de7b06f2147fd00bfa517.jpgidén díjat nyert a japán ügynökség, akik ezzel a temetést (azaz az élet körforgását) "reklámozzák". innen. nekem nagyon tetszik a koncepció és a kivitelezés is :)

xx n.

 

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár ad mind interesting

2013.05.16.
19:47

Írta: body.mind.soul

dinner inspo

FNM_010113-Big-Greek-Salad-Recipe_s4x3_lg.jpggörög saláta, anyone?

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár 10-min-dinner inspo

2013.05.16.
18:54

Írta: body.mind.soul

a mellem a kedvesem II.

közelről sincs vége a times-ban kedden megjelent "my medical choice" by angelina jolie mastectomia-ról szóló őrületnek. a times new york-i idő szerint reggel az interneten dobbantott a soron következő lapszámuk borítójával, naná hogy mrs. pitt-tel a címlapon.

o-ANGELINA-JOLIE-570.jpg

mit szóltok a címlaphoz? kíváncsi vagyok a teljes cikkre, előre annyit tett ki az egyik szerző, hogy mrs. pitt helyesen döntött, de a mastectomia nem mindenki számára opció. meg persze azt is hozzátette, hogy az emberek feszt aggódnak, de inkább túlaggódnak mindent. 

xx napsugár

FB?

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár mind body

2013.05.15.
18:08

Írta: body.mind.soul

a mellem a kedvesem

gondolom szinte mindenki olvasta tegnap angelina jolie times-ban megjelent írását preventív mastectomia-járól (azaz a mell szövetállományát eltávolítják, így nem tudnak a rákos sejtek burjánzani). a magyar oldalakon éppúgy olvastam elképesztő hozzászólásokat, ahogy a times oldalán és egyéb fórumokon is. biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan fogják követni a példáját és rengetegen fogják támadni is.

84667e041c8cc7f8b8b97ae7f036b5cc.jpg

a times-ban megjelent írásában leírja, hogy édesanyja 56 évesen hunyt el rákban, 10 éves küzdelem után. a brca1 (breast cancer gén) és brca2 gén a mellrák és a petefészekrák kialakulásáért felelősek. a brca gének autoszomális domináns öröklést mutatnak, így a hibás gén apai és anyai ágról is megörökölhető, az utód pedig 50%-os valószínűséggel örökli a daganat iránti hajlamot. ez azt jelenti nők esetében, hogy az apai ágról is megörökölheti a hajlamot mell-és petefészekrákra, akkor is ha az anyai ágon senkinek sem volt. maga a rák nem örökletes, de a hajlamosító gén igen. nem hagyható figyelmen kívül az életvitel sem, mint faktor.

bbbbc2a3d25b050c03637717506c7f84.jpg

angie-nek orvosai szerint 87% esélye volt a mellrákra, 50% a petefészekrákra. sajnos a 87% elég magas, aki kicsit jártasabb a biológiában az tudja, hogy a 87% azt jelenti, csak idő kérdése. a sokgyerekes anyuka úgy döntött hát, hogy elébe megy ennek, és inkább preventív (azaz megelőző) lépéseket tesz. mastectomia után 5% alá csökkentek az esélyei a mellrákra.

fc17a31dfa8e7b726c587ccb0dfc74bd.jpg

gondolom sok újat nem mondok azzal, hogy a betegség felfogás kulturálisan meghatározott. mindenki ismer olyanokat, akik mosolyogva mennek évente szűrésre, és olyat is aki évek óta rettegve nem mer elmenni, mert "mi van ha". az orvostudományban az ókortól kezdve két tipikus betegségfelfogás létezik. az egyik a mindenki által ismert ontológiai, ami a mai modern orvoslásnak felel meg. e szemlélet szerint ha betegek vagyunk akkor valamiben hiányt vagy többletet szenvedünk, a beteg részünk lokalizálható. megvizsgálnak ahol rossz és fáj, majd kapunk X gyógyszert és goodbye-amen. a másik típus ennek szöges ellentéte, a holisztikus vagy másik nevén dinamikus-funkcionális. e szerint egyensúlyban akkor vagyunk, ha egészségesek vagyunk, és ez a természetese emberi állapotunk is. az egyensúly, harmónia felborulása lesz a betegség maga, ami természetellenes. itt nem valamelyik szerv lesz beteg, hanem maga az ember. (egyébként ma ezt a természetgyógyászattal azonosítják, kicsit sántítva.) nyugati világunkban elterjedt szemlélet, hogy a testet egy géphez hasonlítják: szívpumpa, kimerültség- megvan? mindenki használja ezeket akaratlanul is. az sem újdonság, hogy minden betegséget, állapotot biokémiai, élettani folyamatra le lehet bontani, vissza lehet vezetni, ebből pedig jöhet a diagnózis. 

nem tudom, ki mennyire ismer orvosokat személyesen, de aki valaha is érintett volt ebben (na nem betegként) az pontosan tudja, hogy az orvosok külön kasztot képviselnek mindenhol a világon (mint minden szakma). az én apukám is orvos (igaz, állatorvos) és bármikor bemutatkozik, látom hogyan reagálnak a nevére- ÚRISTEN, itt egy ORVOS! a nők elalélnak ha bemegyünk a gyógyszertárba, kb. egymást tapossák, hogy melyikük szolgálhassa ki, és igen ostoba lennék, ha azt hinném, hogy ez sármos mosolyának szól kizárólag. orvosnak lenni bizony kemény státusz, amit beléjük vernek már az egyetemen. egy orvos szava mindig szent és sérthetetlen, már csak azért is, mert latinul olyat nyög, hogy nehéz egy laikusnak eldöntenie, hogy balra vagy jobbra nézzen zavarában. nem mondom, hogy minden orvos visszaél azzal, hogy a páciense ki van neki szolgáltatva, de azért akad példa bőven mindenre. a lényeg, így is úgy is ki vagyunk szolgáltatva, nem csak azért, mert betegek vagyunk, hanem annak is, hogy valaki érthetetlenül diagnosztizál valamit, amit nem értünk. amit viszont senki sem von kétségbe: az orvosnak mindig igaza van, az orvosnak mindent elhihetünk, mondhatnám kanyar nélkül. hittel pedig lehet operálni, ha nem is klasszikus orvosi értelemben.

08393ada29512f16f8b7e4599e8b85f8.jpg

amikor tegnap elolvastam pár khm, buta hozzászólást arról, hogy brad pittné mastectomia mellett döntött, bizony én is azonnal a tükörhöz rohantam. gondolom nem vagyok azzal egyedül ha cicikről van szó, főleg sajátról, hogy jaj-de-jó-lenne-ha-(akármi). mert persze vagy idomtalan, vagy túl picik, vagy túl nagyok, vagy bármi, de szegények sose jók sehogy. mégis, tegnap az jutott az eszembe, ők nem az ellenségeim, hanem a kedveseim- szerencsére. nem úgy kell rájuk néznem, megtapintanom őket minden nap, hogy időzített-bombák-vagytok-nem-szeretlek-titeket. nem lenne könnyű szeretnem őket, ha minden nap amikor meglátnám őket, és arra kellene gondolnom, hogy anyukámra-is-bajt-hoztatok-rám-is-azt-fogtok. (igaz, a femiliben hírből sem volt mell- ,vagy petefészekrák.) 

6c555aece9441bd3a43cf1705787ffee.jpg

pittné édesanyja 10 évet küzdött a rákkal, gondolom a lánya végigasszisztálta. megértem, hogy nem akarta ennek kitenni a gyerekeit és azt is, hogy mennyire retteghetett, mielőtt meglépte mastectomia-ját. az biztos, hogy hallgatott és hitt a nyugati orvosainak, és az is, hogy nagyon fél/félt a ráktól- esetében joggal, hozzátenném. az pedig hogy jól tette vagy sem? azt hiszem ha neki jobb így, akkor más ezzel nem tud vitatkozni.

te mit gondolsz?

xx napsugár

fb ITT.

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár mind body

2013.05.14.
16:53

Írta: body.mind.soul

smoothie history

naná, hogy a habzsidőzsi országból, amerikából indult el a smoothie világhódító útjára. a legelsők egyike pürésített gyümölcsből készült, aminek az ötletét brazilhonból importálták. 

pineappale, ginger.jpg

banán-gyömbér smoothie.

amerikában azonnal hatalmas siker lett, másodvirágzása és az igazán átütő sikert azonban a 60-as években érte el, mikor a makrobiotikus táplálkozás-lázban égett minden jenki. a korai 70-es évekig gyümölcsből, gyümölcsléből és jégből készült a smoothie.

power am.jpg"power" smoothie.

a 70-es években feldobták tejjel, amit akkor fruit-shake-nek hívtak. 

73431769f227d1070d3424aa9d4bf597.jpgbanános-fahéjas, szedres, erdei gyümölcsös smoothie-k.

a 70-es években megalakult a smoothie king, akik új receptúrával piacra dobták a saját smoothie italukat. a 80-as években a sport és fitnesz őrület hozta magával a "sportos smoothie"-t, aminek ma is töretlen a népszerűsége.

coco milk.jpg

kókusztejes smoothie. 

a ma klasszikusnak számító smoothie így néz ki:

  • friss vagy mirelit gyümölcs(ök)ből, esetleg zöldség, zöld levél (spenót)
  • tört jég
  • gyümölcslé vagy tej
  • valamilyen édesítőszer
  • esetleg joghurt/valamilyen fehérje kiegészítő 

berry sm.jpgepres-málnás-áfonyás smoothie.


naná, hogy lecsapott erre az összes multis coffee shop (starbucks, megvan?) és persze az alkoholos verziója sem megvetendő, főleg a tikkasztó nyári melegben. egy nem agyoncukrozott-vodkázott smoothie hálás szerető a mindennapokban, számtalan előnyéről és egészségre gyakorolt hatásáról nem is beszélve, ráadásul kb. 5 perc elkészíteni. completely loveworthy <3

love, napsugár xx

tetszett? FB?  

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár étkezés DIY

2013.05.14.
08:28

Írta: body.mind.soul

:)

098473bcb375c138c34118844268d937.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár inspo

2013.05.13.
20:23

Írta: body.mind.soul

serge gainsbourg&jane birkin

igen, ők khmm, énekelték el a "je t'aime... moi non plus" dalt, ami angolul kb. "i love you... neither do i". aki esetleg nem ismerné annak íme a dal, asszem 18+. 

a francia serge eredetileg a szuperistennő brigitte bardot-val öööö nyögte-énekelte el 1966-ban, akivel mondhatni igen viharos-szenvedélyes viszonyuk volt (azért viszony, mert brigitte-nek bizony volt férje). a dal elkészülte után bardot kisasszony visszalépett a daltól és arra kérte serge papát, hogy ha lehet akkor süllyessze az asztalfiók mélyére.

sergegainsbourg_birkin_bp.jpg

mr. gainsbourg nem volt egy egyszerű eset, feszt ivott és cigizett, élő adásba nem merték hívni, se tv-be, se rádióba. az megvan, hogy élő adásban benyögte faarccal egy tv-s műsorvezetőnek, hogy mit tenne whitney houston-nal? szó szerint "i want to fuck you." (szabad fordításban: meg akarlak ******) whitney persze mellette ült. hiába, volt stílusa az öregnek :D 

birkin-gainsbourg-2.jpg

1968-ban azonban a 40 éves csúnyácska sármőr (bizony! marianne faithfultól kezdve kb. mindenki megperdült-fordult az ágyikájóban) találkozott egy filmforgatáson a 22 éves modell és színésznővel, jane birkin-nel. (ha valaki látta a nagyítás c. filmet, annak ismerős lehet az egyik ruhátlan lány a film legelejéről- jane birkin)

Jane+Birkin++Serge+Gainsbourg+SJ.jpg

a vadromantikus serge elvitte egy night club-ba, majd egy travi bárba a brit leányzót, az éjjelt a hilton-ban töltötték, ahol birkin kisasszony elmondása szerint serge kiütötte magát "némi" alkohollal. nem sokkal később serge papa rávette, hogy énekeljék el együtt a je t'aime...-et. jane rögtön igent mondott, és a vele készült változat tette ismerté, ööö, a dalukat. mondanom sem kell, hogy több országban tiltólistás volt kis szösszenetük, de annál többen éljenezték. egyébként serge a francia himnuszt újraértelmezte reggae üzemmódban, plusz készített egy albumot, amin nietzsche ecce homo-jának a szövegét használta fel, szintén reggae stílusban. 

serge&jane.png

1970-ben házasodtak össze, egy közös gyermekük született, charlotte. (igen, az antikrisztus-os nő. brrrrrr)

Jos-In-The-Know-Serge-Jane-21.jpg

1973-ban volt az első szívrohama serge-nek, kihívták a mentőket hozzá, miután kivitték, ő kúszva visszamászott a házába a hermés takarójáért, mert ócskának találta a kórházit. egyébként a hermés divatház tervezett egy táskát jane-nek, a birkin bag-et, ami mai napig nagyon megy, és persze ez nem egy táska, ez egy birkin!

Hermes Birkin Bag.png

10 évig voltak házasok, amikor jane-nek elege lett abból, hogy hites ura nem bír bemászni a lakásukba, annyira részeg minden este. 1980-ban váltak el. jane birkin újra férjhez ment jacques doillon filmrendezőhöz. serge 1991-ben bekövetkezett haláláig bambou nevű kedvesével élt, szívrohamban hunyt el. azt nem tudni, hogy mi lett a hermés takarójával.

Jane+Birkin++Serge+Gainsbourg+hotPants_1976birkingainsbourg.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: napsugár lámúr <3

süti beállítások módosítása